The Sims

The Sims är ett dataspel, det enda dataspel som har kunnat fånga mitt intresse. Det kom in i vårat hus efter en rekommendation från en bekant. Vi sökte ett spel som kunde intressera vår dotter för datorn. Hon behövde datorn som hjälpmedel men var inte intresserad av att använda den. Vi hoppades att ett roligt spel skulle bli motivation nog att lära sig hantera datorn. Spelet måste gå att spela utan för mycket läsning och fick inte bygga på tidspress. The Sims verkade perfekt. Bara att pausa om man behövde tänka lite. Och jo, det fungerade, spelet var roligt nog för att övervinna "startsvårigheterna" med datoranvändandet. Snart spelade både syster bror och mor The Sims. Det har nu gått några år, och datorn används flitigt både som hjälpmedel och för nöje.

Sims 1

Den som blev mest biten av spelet var jag själv, mor. Det är ganska många timmar jag ägnat åt detta spel nu. Först med att spela spelet, men de sista tre åren mest med att skapa nytt innehåll. Det är som att ha ett dockskåp i datorn och själv tillverka möbler till huset. Att sedan kunna programmera om filerna lite så att Simmarna, datagubbarna som bor i huset, beter sig på nya sätt har faschinerat mig.

The Sims har utökats med flera expansionspaket, vi har dem alla här hemma. Och sedan kom The Sims 2. Förväntningarna var höga, efter att he sett alla annonser om den nya bättre grafiken var det roligt att installera. Och jo, det såg läckert ut. Men jag tyckte någonting saknades i spelet. Det blev för mycket av att klara en uppgift, vinna poäng osv. För lite av att bara låta spelet rulla på och se vad som händer. Och det spelet kräver mer av datorns hårdvara. Dotterns dator skulle motsvara kraven, men efter 100:de kraschen var det bara att ge upp och skaffa fram en bättre PC. Ett dyrt spel. Men i slutändan var det helt klart värt det.

Numera startar jag inte spelet så ofta, men jag har haft det installerat hela tiden. Och då och då får jag ihop något nytt till spelet.

Det material jag har tillverkat för spelen finns tillgängligt för gratis nedladdning på den hemsida jag driver för detta. Välkommen till

Somesimthings

Somesimthings logo

Till Bohuset