Virtualla maskiner

Jag brukar storstäda mina datorer nån gång ibland, rensa hårddisken och installera om operativsystemet. Jag gillar att installera OS, att få allt att fungera som nytt igen. Så jag har sparat skivor och disketter till dom OS jag har använt, så att jag kan installera om när jag vill. Problemet är att de äldre inte går att installera på moderna maskiner, även om man skulle ha en extra hårddisk att ha dom på. Men så lärde jag mig av en arbetskamrat det här med Virtualisering. Att ha en ”dator i datorn” passade mig precis, där kan jag ha alla versioner av Windows tillgängliga på en enda fysisk maskin. Men att få Windows 3.11 Workstation att fungera med nätverk och ljud tog lite tid, och sen Win95 som ofta kraschar, och de olika versionerna av Windows 98…. Jag startar mina virtuella ”gamlingar” nån gång då och då av nostalgiska skäl.


Det program jag först började använda var Microsoft Virtual PC 2007, och det använder jag fortfarande. Men jag har också Virtualbox installerat på ett par maskiner, det har sina fördelar, stöd för USB t ex. Något jag sällan använder. Det är också så att äldre dosbaserade OS inte fungerar så bra med Virtualbox.

Windows 3.11 for workshops


Innan man installerar Windows 3.11 måsta man först installera DOS, och sedan  Win 3.11. Det hela blir betydligt lättare om man för över installationsmedia från disketter till imagefiler som kan laddas direkt i VirtualPC. Filerna finns att hitta på nätet, om man saknar diskettläsare i datorn. Jag har inte heller någon, men hade en som gick att ersätta cd-läsaren med på en gammal IBM maskin. Jag fick sedan installera om ett antal gånger innan jag fick till det.
Jag fick god hjälp av att läsa om andras erfarenheter på nätet t ex på de här sidorna


http://blogs.msdn.com/b/virtual_pc_guy/archive/2004/10/26/247793.aspx

http://blogs.msdn.com/b/virtual_pc_guy/archive/2004/10/28/networking-windows-3-11-under-virtual-pc.aspx

Det tog mig lite tid att hitta en svensk version av Internet Explorer 5.01, jag  använde själv Netscape då, men Netscape som jag hittade på en gammal PCHemma CD kraschade hela tiden nu. Den länken där jag hittade svenska IE 5.01 16-bitar finns tyvärr inte kvar längre, men man kan få tag på filerna om man donerar på http://www.hpcfactor.com. Eller klicka här. Engelsk version finns om man söker på Google. Men man får tänka på att dagens moderna hemsidor i regel inte går att surfa till, bara mycket enkla sidor.

Virtual Windows 3.11

Denna virtuella 3.11 maskin är skapad med Vista som host och sedan överflyttad till Windows 8. Egentligen ska man inte kunna köra Virtual PC 2007 med Windows 8 som host, men det går att komma runt, mer om detta kommer snart.

Lite andra filer som kan vara bra att ha om man vill försöka skapa en virtuell 3.11

Virtual additions for DOS finns med i installationen för Virtual PC 2004 - diskettimage finns här, bra att installera i DOS innan installationen av 3.11

Installera ljuddrivrutiner i DOS-läge och lägg till SET BLASTER=A220 I5 D1 H5 P330 T6 i autoexecute.bat Iso

En liten edit till av aotoexecute.bat "REM out diagnose i autoexecute.bat" behövdes för att få bort felmeddelanden.

Installera grafikdrivrutiner från CD, Windows installationsprogram, tillverkarens disk, Trio64/32 800x600 16m SF Iso

Installera nätverk, följ anvisningarna från VirtualPCguy's blog Iso

TCP/IP stack behövs om man vill kunna surfa: Windows 3.11 TCP/IP stack iso

Y2k uppdatering

Fonter Iso

Och när man har använt sin virtuella maskin ett tag kan det vara bra att komprimera den. Ett program för att "zero out" tomt utrymme på en 16-bitars installation finns här. Använd med försiktighet. Programmet kan radera alla filer på den virtuella disken om man skriver fel kommandon. Programmet tog mig lång tid att hitta! Innan dess bör man defragmentera med dos inbyggda program.

Sedan komprimerar man med Virtual PC 2007 som vanligt.

Och vad tjänar då det här till? Ingenting alls. Men det var rätt kul!

 

FöregåendeBakåt HemBohuset NästaNästa